Antibiotiki za cistitis pri ženskah: načelo delovanja, pravila uporabe in neželeni učinki

Cistitis je ena najpogostejših bolezni sečil, ki najpogosteje prizadene ženske. Vendar večino primerov te bolezni povzročajo bakterije, predvsem E. coli. V zvezi s tem je glavna metoda zdravljenja predpisovanje antibiotikov.

Vendar pa je v zadnjem času vse več zdravnikov in bolnikov začelo to terapijo obravnavati previdno, saj lahko povzroči razvoj alergijskih reakcij in črevesne disbioze. Kljub temu praksa kaže, da so pravilno izbrani antibiotiki za cistitis pri ženskah učinkovita in hitra metoda zdravljenja bolezni.

V tem članku bomo preučili, kateri antibiotiki so učinkoviti pri zdravljenju cistitisa, kako jih pravilno jemati, in govorili tudi o preventivnih ukrepih, ki bodo pomagali preprečiti nastanek bolezni. Pa poglejmo pobližje.

Cistitis: težava, s katero se sooča veliko žensk

Kaj je cistitis?

Cistitis je vnetje mehurja. Kaže se kot močna želja po pogostejšem odhodu na stranišče in pekoč občutek ali bolečina pri uriniranju. Cistitis je zelo razširjen pri ženskah, predvsem zaradi anatomskih značilnosti ženskega telesa.

Pri ženskah je mehur blizu vagine in presredka in je lažje mesto za rast bakterij. Običajno večino primerov cistitisa pri ženskah povzročijo bakterije, ki običajno živijo v črevesju in vodnih telesih.

Kaj lahko povzroči cistitis?

Vir okužbe so lahko različne bakterije, najpogostejši različici pa sta E. coli in Staphylococcus saprophyticus. Za to bolezen so bolj dovzetne ženske z zmanjšano imunostjo, pa tudi tiste, ki pogosto menjajo partnerje, nosečnice, ženske po menopavzi in ženske z motnjami izločanja urina.

Vzroki cistitisa pri ženskah

Cistitis pri ženskah je pogosta bolezen sečil, ki jo najpogosteje povzročajo bakterije, ki vstopajo v mehur. Eden od glavnih vzrokov cistitisa je nepravilno odvajanje urina, kjer ostanki urina ostanejo v mehurju in spodbujajo rast bakterij.

Ženske so izpostavljene tudi tveganju za cistitis zaradi sprememb med nosečnostjo in menopavzo. Nosečnice imajo pogosto težave s pretokom urina, menopavza pa lahko povzroči padec ravni estrogena, kar poveča tveganje za okužbe sečil.

Drugi dejavniki, ki lahko povzročijo cistitis pri ženskah, vključujejo uporabo spermicidov in nepravilno vstavljanje tamponov, ki prav tako lahko širijo bakterije. S spolno aktivnostjo se lahko pojavi tudi tveganje za cistitis, tako zaradi poškodbe urinarnega trakta med spolnim odnosom kot zaradi razmnoževanja bakterij iz nožnice.

rezultat:Cistitis pri ženskah je lahko posledica številnih dejavnikov, od slabe higiene do nosečnosti. Pomembno je poznati glavne vzroke, da bi na kratko in kompetentno izvajali preventivo in učinkovito zdravljenje.

Simptomi cistitisa pri ženskah

Cistitis je pogosta bolezen sečil pri ženskah, ki jo povzroča vnetje mehurja. Glavni simptom cistitisa je pogosto in boleče uriniranje, ki ga spremljajo pekoči in boleči krči v spodnjem delu trebuha. Večina žensk ima tudi občutek praznine po uriniranju in lahko opazi sledi krvi v urinu.

Drugi simptomi cistitisa lahko vključujejo občutek pritiska v mehurju, bolečino med spolnim odnosom, nenavaden vonj urina in stalno potrebo po uriniranju, tudi če uriniranje ne izboljša simptomov. Nekatere ženske doživljajo skupine simptomov, ki vodijo do utrujenosti, zmanjšane zmogljivosti in trzanja.

Simptomi cistitisa se običajno poslabšajo po intenzivnem fizičnem naporu, dolgotrajnem zadrževanju urina ali uživanju določene hrane ali pijače (kot je kava ali alkohol). Nekatere ženske lahko čutijo mrzlico in glavobol. Ker se cistitis lahko kaže na različne načine, morate ob prvih simptomih poiskati zdravniško pomoč.

Kako diagnosticirati cistitis pri ženskah

Simptomi in značilnosti bolezni

Cistitis je vnetje mehurja, ki se najpogosteje pojavi pri ženskah. Simptomi cistitisa pri ženskah so boleče uriniranje, pogosto uriniranje, pekoč občutek in pritisk v spodnjem delu trebuha ter potreba po uriniranju ponoči. Včasih lahko urin vsebuje kri.

Kako diagnosticirati

Za diagnosticiranje cistitisa pri ženskah lahko zdravnik opravi fizični pregled, opravi preiskave urina in krvi ter nakaže ultrazvok. V veliki večini primerov je cistitis mogoče diagnosticirati na podlagi simptomov in manifestacij pritožb. Upoštevajte, da lahko ženske katere koli starosti doživijo cistitis, čeprav je pri starejših in nosečnicah večja verjetnost za nastanek zapletov.

Pomen pravočasnega posvetovanja z zdravnikom

Zdravljenje cistitisa pri ženskah je možno le po posvetovanju z zdravnikom in prejemu diagnoze. Ne odlašajte z obiskom zdravnika, ker. . . stanje se lahko poslabša in razvije v resnejše težave z uriniranjem.

Zdravljenje

Antibiotiki za zdravljenje cistitisa pri ženskah

Po diagnozi zdravnik predpiše zdravljenje cistitisa. V bistvu so to antibiotiki, ki so v večini primerov učinkoviti in hitro delujejo na povzročitelja bolezni. Nekateri primeri zahtevajo uporabo drugih zdravil, vendar antibiotiki ostajajo temelj zdravljenja cistitisa.

 • Da bi dosegli učinek zdravljenja, je pomembno paziti na režim in odmerjanje antibiotikov.
 • Nekateri antibiotiki lahko medsebojno delujejo z drugimi zdravili, zato je pomembno, da se o tem posvetujete s svojim zdravnikom.
 • Med zdravljenjem bo morda potreben dodaten pregled, da se zagotovi, da je zdravljenje učinkovito in da ni zapletov.

Kateri antibiotiki se uporabljajo za zdravljenje cistitisa?

Cistitis je vnetje mehurja, ki ga običajno povzroči bakterijska okužba. Da bi se znebili te bolezni, morate uporabiti antibiotike, da ubijete bakterije, ki povzročajo okužbo.

Eden najučinkovitejših antibiotikov za zdravljenje cistitisa pri ženskah je derivat fosfonske kisline. To zdravilo se običajno jemlje kot enkratni odmerek in daje dobre rezultate pri zdravljenju cistitisa.

Drugi antibiotiki, ki se lahko uporabljajo za zdravljenje cistitisa, so nitrofurani, cefalosporini, penicilini in zaviralci sulfonamid/dihidrofolat reduktaze. Izbira antibiotika je odvisna od vrste bakterije, ki povzroča okužbo, in akutnih ali kroničnih simptomov cistitisa.

Pomembno je vedeti, da lahko nepravilna uporaba antibiotikov povzroči razvoj odpornosti bakterij, kar bo v prihodnosti otežilo zdravljenje. Zato je zelo pomembno, da antibiotike jemljete le po navodilih zdravnika in upoštevate navodila za njihovo uporabo.

Vrste antibiotikov za zdravljenje cistitisa pri ženskah

Cistitis pri ženskah je najpogosteje posledica bakterijske okužbe, zato se za zdravljenje uporabljajo antibiotiki. Glede na resnost simptomov, starost in splošno stanje bolnika se lahko uporabljajo različne vrste antibiotikov.

Eden najpogostejših antibiotikov za zdravljenje cistitisa pri ženskah je zdravilo iz skupine nitrofuranov. Ima širok spekter delovanja in dobro lajša bolečine in druge simptome okužbe sečil. Vendar pa je njegovo predpisovanje možno šele po prejemu rezultatov urinskega testa za bakterijsko kulturo in določitvi občutljivosti patogenov na to zdravilo.

Drug priljubljen antibiotik za cistitis je cefalosporin. Učinkovito se spopada z bolečino in srbenjem med uriniranjem ter preprečuje nadaljnji razvoj okužbe. Vendar pa lahko včasih povzroči neželene učinke, kot sta slabost in omotica.

Če primarno zdravljenje ni dovolj učinkovito, lahko uporabimo antibiotike iz skupine makrolidov. Imajo baktericidne lastnosti in ubijajo patogene, ki povzročajo cistitis. Vendar je vredno zapomniti, da so lahko mnogi od njih strupeni in imajo stranske učinke.

Kako pravilno jemati antibiotike za cistitis?

Cistitis je pogosta bolezen sečil pri ženskah. Najučinkovitejši način za zdravljenje cistitisa je jemanje antibiotikov. Da bi dosegli največji učinek, morate pri jemanju upoštevati številna pravila.

 1. Upoštevajte zdravnikova priporočila.Odmerjanje antibiotikov mora ustrezati resnosti bolezni in individualnim značilnostim bolnika. Ne spreminjajte odmerka ali trajanja uporabe brez posveta z zdravnikom.

2. Antibiotike jemljite točno po urniku.Pomembno je, da zdravila jemljete vsak dan ob istem času, tudi če so simptomi cistitisa že izzveneli. Prekinitev zdravljenja lahko povzroči ponovitev bolezni in poslabšanje stanja.

3. Spremljajte svojo prehrano in jemanje antibiotikov.Nekateri antibiotiki lahko medsebojno delujejo s hrano in drugimi zdravili. Pomembno je, da se s svojim zdravnikom pogovorite, katero zdravilo je pravo za vas in kako ga jemati, da preprečite neželene učinke.

 • Optimalni interval med jemanjem antibiotikov je 12 ur.
 • Priporočljivo je sočasno jemanje antibiotikov, da se zagotovi stalna raven zdravila v krvi.
 • Med jemanjem antibiotikov omejite uživanje alkohola, saj lahko vpliva na učinkovitost zdravljenja.
 • Če ste pozabili vzeti antibiotik, ne nadoknadite pozabljenega odmerka; vzemite naslednji odmerek ob običajnem času.

Z upoštevanjem teh pravil lahko dosežete največji učinek jemanja antibiotikov za cistitis in pomagate telesu pri boju proti okužbi.

Neželeni učinki antibiotikov za cistitis

driska

Eden najpogostejših neželenih učinkov pri jemanju antibiotikov je driska. To se zgodi zato, ker antibiotiki ne uničijo le škodljivih bakterij, temveč tudi koristne mikroorganizme, ki poseljujejo črevesno floro. Za zmanjšanje tveganja za drisko med jemanjem antibiotikov je priporočljivo piti več vode in uživati hrano, bogato s probiotiki.

Alergijske reakcije

Pri nekaterih ljudeh se lahko med jemanjem antibiotikov pojavijo alergijske reakcije. To se lahko kaže kot kožni izpuščaji, srbenje, otekanje grla ali dihalnih poti. Če se med jemanjem antibiotikov pojavijo kakršne koli alergijske reakcije, se morate takoj posvetovati z zdravnikom.

Težave z ledvicami

Nekateri antibiotiki lahko povzročijo težave z delovanjem ledvic. To je posledica toksičnih učinkov, ki jih imajo na ledvično tkivo. Če med jemanjem antibiotikov občutite bolečine v spodnjem delu hrbta, temen urin ali otekle veke, se nemudoma posvetujte z zdravnikom.

Zmanjšana učinkovitost drugih zdravil

Nekateri antibiotiki lahko zmanjšajo učinkovitost drugih zdravil, na primer kontracepcijskih sredstev. Zato se morate pri jemanju antibiotikov vedno posvetovati z zdravnikom in ugotoviti, katera zdravila lahko medsebojno delujejo z antibiotikom in kakšne varnostne ukrepe je treba upoštevati.

Drugi neželeni učinki

Poleg zgoraj naštetih stranskih učinkov lahko antibiotiki povzročijo še vrsto drugih težav, kot so slabost, bruhanje, glavobol, motnje spanja ipd. Da bi zmanjšali tveganje neželenih učinkov, morate dosledno upoštevati priporočila zdravnika in ne preseči priporočenega odmerka antibiotika.

Trajanje zdravljenja cistitisa z antibiotiki

Trajanje zdravljenja cistitisa z antibiotiki je odvisno od resnosti bolezni in uporabljenega zdravila. Običajno tečaj antibiotikov traja od 3 do 7 dni. V hujših primerih se zatečejo k dolgotrajni uporabi antibiotikov do dveh tednov.

Po začetku zdravljenja se občutek olajšanja pojavi v 48-72 urah. Zdravljenja ne smete prekiniti, če je bolezen skoraj izginila, saj je verjetnost ponovitve velika. Da bi se izognili odpornosti na antibiotike, morate upoštevati zdravnikova navodila in pravilno zaključiti potek zdravljenja.

Prav tako je treba upoštevati priporočila za preprečevanje cistitisa, da bi se izognili ponavljajočim se primerom bolezni. Pomembno je vzdrževati higieno in krepiti imunski sistem ter preventivno jemati izdelke, ki jih priporoča zdravnik. Ob prvih znakih cistitisa se morate posvetovati z zdravnikom za pravilno diagnozo in zdravljenje.

Slabosti antibiotikov pri zdravljenju cistitisa

Antibiotiki so najpogostejše zdravljenje cistitisa. Vendar pa ima njihova uporaba številne pomanjkljivosti, ki jih je treba upoštevati pri izbiri metode zdravljenja.

 • Zasvojenost z antibiotiki.Kronična uporaba antibiotikov lahko povzroči razvoj odpornosti bakterij na zdravilo, kar oteži zdravljenje v prihodnosti.
 • Stranski učinki.Antibiotiki lahko povzročijo različne stranske učinke, kot so slabost, bruhanje, driska, alergijske reakcije in drugi.
 • Negativni učinek na mikrofloro.Antibiotiki ubijajo ne samo patogene bakterije, ampak tudi koristne, ki jih najdemo v človeškem telesu. To lahko poruši ravnovesje mikroflore in povzroči disbakteriozo.
 • Visoki stroški zdravil.Nekateri antibiotiki so lahko precej dragi, zaradi česar je zdravljenje mnogim bolnikom težko dostopno.

Kljub tem pomanjkljivostim so antibiotiki še vedno učinkovito zdravljenje cistitisa. Priporočljivo pa je, da jih uporabljate le po navodilih zdravnika in upoštevate navodila za uporabo. Prav tako je treba sprejeti preventivne ukrepe za zmanjšanje verjetnosti cistitisa in zmanjšati potrebo po antibiotikih.

Katere druge metode zdravljenja se uporabljajo za cistitis pri ženskah?

1. Protivnetna zdravila

Poleg antibiotikov se lahko za cistitis predpišejo protivnetna zdravila za zmanjšanje bolečine in vnetja v mehurju.

2. Zeliščna zdravila

Zeliščna zdravila se lahko uporabljajo kot dodatna terapija pri zdravljenju cistitisa. Nekatere rastline imajo protivnetne in protimikrobne učinke, ki lahko pomagajo pri simptomih cistitisa. Takšne rastline so lahko brusnice, brezovi listi, peteršilj, origano, žajbelj in drugi.

3. Povečan volumen vode

Pitje veliko vode lahko pomaga pri cistitisu, saj pomaga pri izpiranju bakterij iz mehurja. Priporočljivo je piti vsaj 2-3 litre vode na dan.

4. Izogibanje kofeinu in alkoholu

Kofein in alkohol lahko poslabšata simptome cistitisa, zato je treba njuno uporabo med zdravljenjem zmanjšati ali opustiti.

5. Toplotna terapija

Uporaba grelne blazine na trebuhu lahko pomaga pri simptomih cistitisa, saj lahko zmanjša bolečino in pospeši okrevanje. Ne smemo pozabiti, da uporaba toplotne terapije ne sme nadomestiti zdravljenja z antibiotiki.

6. Preventivni ukrepi

Preprečevanje ponovitve cistitisa vključuje redno pitje veliko tekočine, redno uriniranje in vzdrževanje dobre higiene. Priporočljivo je tudi, da se izogibate bazenom in javnim tušem, na javnih mestih pa na straniščni školjki nosite brisačo.

Kako preprečiti zaplete pri zdravljenju cistitisa z antibiotiki

Zdravljenje cistitisa z antibiotiki lahko povzroči zaplete, če ne upoštevate določenih varnostnih ukrepov. Najprej morate strogo upoštevati priporočila zdravnika glede odmerjanja in trajanja zdravljenja.

Drugič, jemanje antibiotikov lahko negativno vpliva na črevesno mikrofloro in povzroči disbiozo. Za preprečevanje tega zapleta je priporočljivo jemati probiotike in svojo prehrano obogatiti z živili, bogatimi s probiotiki, kot sta jogurt in kefir.

Prav tako je treba med zdravljenjem cistitisa z antibiotiki spremljati zdravje svojih genitalij in se izogibati spolnim stikom, saj lahko to povzroči razvoj glivičnih okužb.

Na splošno se preprečevanje zapletov pri zdravljenju cistitisa z antibiotiki zmanjša na skrbno upoštevanje priporočil zdravnika, vzdrževanje imunosti in zdrav način življenja.

Zdravljenje cistitisa pri ženskah med nosečnostjo

Značilnosti zdravljenja

Med nosečnostjo ima zdravljenje cistitisa pri ženskah svoje značilnosti. Najprej je treba upoštevati, da je veliko antibiotikov kontraindiciranih med nosečnostjo, saj lahko škodujejo razvoju ploda. Drugič, v tem primeru je še posebej pomembno skrbeti za svoje zdravje, saj lahko prehlad ali vnetje sečil negativno vpliva na razvoj otroka.

Izbira zdravila

Za zdravljenje cistitisa pri nosečnicah se najpogosteje izberejo varni antibiotiki, ki ne morejo škodovati plodu. Sem spadajo na primer penicilini tretje generacije in cefalosporini druge generacije. Zdravniki lahko predpišejo tudi različna zeliščna zdravila in dodatna sredstva za krepitev imunskega sistema.

Preprečevanje bolezni

Nosečnice morajo še posebej pozorno spremljati svoje zdravje in sprejeti ukrepe za preprečevanje cistitisa. Ključne točke so vzdrževanje dobre higiene, pitje zadostne količine tekočine in izogibanje podhladitvam. Prav tako je pomembno spremljati svoje čustveno stanje, saj lahko stres povzroči nastanek cistitisa.

Kateri antibiotiki se lahko jemljejo za cistitis med dojenjem

Med dojenjem morajo biti ženske še posebej previdne pri jemanju antibiotikov. Med dojenjem se je treba izogibati antibiotikom, saj lahko negativno vplivajo na zdravje otroka.

Kljub temu cistitis med dojenjem še vedno zahteva zdravljenje z antibiotiki. Za to morajo ženske videti zdravnika, ki bo izbral najučinkovitejše in varnejše antibiotike. Zdravnik upošteva starost in težo otroka ter resnost bolezni, da izbere najvarnejše zdravilo.

Priporočila po tečaju antibiotikov

Po končanem tečaju antibiotikov za cistitis pri ženskah je treba upoštevati številna priporočila, da bi se izognili ponovitvam in pospešili proces okrevanja telesa.

 • Pijte več vode.Pomembno je vzdrževati optimalno raven hidracije, zlasti v prvih nekaj dneh po zaključku cikla antibiotikov.
 • Ohranjajte dobro higieno.Redno se tuširajte, uporabljajte hipoalergene higienske izdelke in se izogibajte dolgotrajnemu nošenju sintetičnega spodnjega perila.
 • Izogibajte se stresu.Stres lahko negativno vpliva na imunski sistem in prispeva k razvoju vnetnih procesov, vključno s cistitisom. Poskusite sprostitvene tehnike, kot so joga, meditacija ali samo topla kopel.
 • Jejte pravilno.Poskrbite, da bo vaša prehrana vsebovala dovolj sadja, zelenjave, beljakovin in zdravih maščob. Izogibajte se hitrim ogljikovim hidratom, rdečemu mesu, mastni in ocvrti hrani, alkoholu in piščančjim jajcem.

Če bolezen ne izgine in se simptomi poslabšajo po koncu zdravljenja z antibiotiki, se posvetujte z zdravnikom, da lahko ponovno razmisli o svojem pristopu k zdravljenju in predpiše dodatne metode zdravljenja.

Priporočila za preprečevanje cistitisa pri ženskah

Pijte dovolj vode

Da bi preprečili cistitis, morate piti približno 8 kozarcev vode na dan. To bo pomagalo izplakniti bakterije iz urinarnega trakta.

Ohranjajte osebno higieno

Zelo pomembno je vzdrževati osebno higieno. Vsak dan se je potrebno preobleči v čisto spodnje perilo in si skrbno in redno umivati intimne predele. Prav tako ni priporočljiva uporaba dišečega mila ali drugih agresivnih negovalnih izdelkov.

Izogibajte se zastoju urina

Če imate željo po odhodu na stranišče, je ne odlašajte. Zastajanje urina lahko povzroči rast bakterij v sečnem traktu, kar poveča tveganje za razvoj cistitisa.

Uporabljajte kondome

Uporaba kondomov lahko zmanjša tveganje za okužbo med spolnim stikom, ki je eden glavnih dejavnikov za razvoj cistitisa pri ženskah.

Prehranjujte se uravnoteženo

Prehrana je velikega pomena za zdravje. Uravnotežena prehrana z rednim uživanjem sadja, zelenjave in polnozrnatih žit bo pomagala okrepiti imunski sistem in preprečiti vnetja v telesu.

Kdaj k zdravniku pri ponavljajočih se primerih cistitisa

Cistitis je pogosta bolezen urinarnega sistema pri ženskah. Hude bolečine pri uriniranju, pogosti nagoni in morebitna prisotnost krvi v urinu so značilni znaki bolezni.

V primeru ponavljajočega se cistitisa, ko simptomi trajajo več kot tri dni, se je treba posvetovati z urologom ali ginekologom. Samozdravljenje z antibiotiki, kupljenimi brez recepta, lahko povzroči poslabšanje bolezni in celo širjenje okužbe na druge organe sečil.

Če imate naslednje simptome, se morate takoj posvetovati z zdravnikom:

 • toplota;
 • kri v urinu;
 • bolečina na strani;
 • nezmožnost uriniranja.

Upoštevajte, da je ponavljajoči se cistitis razlog za celovit pregled in diagnozo stanja urinarnega sistema. Na podlagi rezultatov pregleda bo izbran najučinkovitejši način zdravljenja in pripravljena bodo priporočila za preprečevanje ponavljajočih se primerov bolezni.

Vprašanje odgovor:

Kako prepoznati cistitis pri ženskah?

Prvič, prisotnost značilnih simptomov, kot so pogosto in boleče uriniranje, bolečine pri uriniranju, neprijeten vonj urina itd. Za potrditev diagnoze morate opraviti urinski test in ultrazvočni pregled mehurja.

Ali je mogoče zdraviti cistitis brez antibiotikov?

V blagih primerih cistitisa ali v odsotnosti povzročitelja okužbe antibiotiki morda niso potrebni. V takih primerih se lahko poslužujemo zeliščnih čajev, probiotikov, zadostnega vnosa tekočine in nekaterih drugih alternativnih metod.

Kateri antibiotik je treba vzeti za cistitis?

Zdravnik mora natančno izbrati antibiotik ob upoštevanju številnih dejavnikov, kot so starost, zdravstveno stanje, prisotnost zapletov itd.

Kako dolgo morate jemati antibiotike za cistitis?

Dolžina jemanja antibiotikov je odvisna od resnosti okužbe in bolnikovega zdravja, vendar običajno potek zdravljenja ne presega 7-10 dni.

Kaj storiti, če antibiotik ne pomaga pri cistitisu?

Če po zdravljenju z antibiotiki simptomi cistitisa ne izginejo ali se vrnejo, je treba opraviti ponoven pregled in izbrati učinkovitejše zdravilo. Antibiotika ne smete zamenjati sami brez zdravniškega recepta.

Kakšni so možni neželeni učinki pri jemanju antibiotikov za zdravljenje cistitisa?

Neželeni učinki lahko vključujejo prebavne motnje, alergijske reakcije, omotico, zvišano telesno temperaturo in druge. Če se po jemanju antibiotika pojavijo neprijetni simptomi, se morate posvetovati z zdravnikom.

Ali lahko cistitis preprečimo z antibiotiki?

Antibiotiki se lahko uporabljajo kot profilaksa za preprečevanje ponovitve cistitisa. Vendar pa uporaba antibiotikov ne sme biti pogosta ali neustrezna, da ne pride do razvoja rezistence in drugih zapletov.

Kaj je mogoče storiti za preprečevanje cistitisa?

Za preprečevanje cistitisa je potrebno vzdrževati higieno, izogibati se hipotermiji, piti veliko tekočine, izogibati se zlorabi alkohola ter začinjene, kisle in začinjene hrane. Prav tako je treba redno obiskovati zdravnika za preventivne preglede.